ENGHUIZEN

Enghuizen, voor de bouw van de toren.

Enghuizen, voor de bouw van de toren.

In fraai geboomte gelegen en beroemd vanwege zijn kostbare interieur, was Enghuizen destijds een van de bijzonderheden van onze stad.

Arnhemsche courant 09-10-1871.

Arnhemsche courant 09-10-1871.

Arnhemsche courant 16-10-1871.

Arnhemsche courant 16-10-1871.

Grafzerk van Carel Hendrik Pelgrom van Enghuijzen fondateur der Pelgrom Stichting, thans opgesteld tegen de noorderzijbeuk van de St. Martinus kerk in Oud-Zevenaar.

Enghuizen met de na 1885 gebouwde toren. 

Gevelsteen toren Enghuizen. Foto, Liemers Museum

Gevelsteen toren Enghuizen. Foto, Liemers Museum

De gevelsteen in de toren van Enghuizen toonde links het wapen van Mr. Willem Reinout Karel Lodewijk Maria Pelgrom von Motz van Enghuizen, geboren 7 maart 1853 te Arnhem en rechts het wapen van Jkvr. Charlotte Marie Elisabeth Stiernholm, geboren 17 februari 1864 te Kopenhagen. Zij waren op 6 mei 1885 in Kopenhagen getrouwd en de bewoners van Enghuizen.

Foto, Gelders Archief collectie Fam. van Nispen.

Foto, Gelders Archief collectie Fam. van Nispen.

Bij de toren poseert het gezin Pelgrom von Motz van Enghuizen voor de fotograaf.

Enghuizen, bordes en hoofdingang met in het boogveld het wapen van Johan Werner Brüggeney gen. Hasencamp die Enghuizen in de eerste helft van de achtiende eeuw liet moderniseren.

Enghuizen, de vestibule met onder de trap de doorgang naar de koepelkamer met uitzicht op het park.  

Enghuizen, de koepelkamer met de mooie rococo deuren. In het fotolijstje links op het tafeltje een portret van Frederik Christiaan Stiernholm officier in het Deense leger en vader van Charlotte Stiernholm.

Enghuizen, de zaal rechts naast de vestibule.

Enghuizen, grote eetzaal met goudleer behang en op de schouw links het wapenschild van Lodewijk Johannes Simeon von Motz en rechts het wapenschild van Henriëtte Maria baronesse van Tuyll van Serooskerken, vader en moeder van de eigenaar.

Enghuizen, plafond in de grote eetzaal.

De toegangspoort van Enghuizen en vervolgens Huize De Zwanenpol aan de Kerkstraat.

Opmerkingen

Erik

08.08.2021 17:40

Van het kleine, blonde meisje (linksonder op de familiefoto) heb ik vele jaren later, toen ze pianolerares was geworden, een aantal jaren les gehad. Goede herinneringen.